Bosna i Hercegovina: Metanoia

Udruzenje, logo

Udruženje „Metanoia“

Udruženje za destigmatizaciju i društvenu afirmaciju osoba sa psihosocijalnim poteškoćama

Adresa:
Bjelave 97, Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Kontakt:
Tel: + 38762-760-209
E-mail: udruzenjemetanoia@gmail.com
Web: www.ngometanoia.org
FB page: Udruženje „Metanoia“
LinkedIn: Association Metanoia
Twitter: @ngometanoia

Predsjednik:
Adi Hasanbašić, dipl. psiholog i psihoterapeut

Misija:
Udruženja „Metanoia“ djeluje sa ciljem ukazivanja na problem stigmatizacije osoba sa psihosocijalnim poteškoćama pružajući drugačiji pogled na drugačija iskustva.

Vizija:
Društvo koje je spremno da razumije i poštuje individualno iskustvo drugoga.

Program i ciljevi rada Udruženja „Metanoia“

Udruženje „Metanoia“ je nevladina, neprofitna i nestranačka organizacija koja djeluje na području Kantona Sarajevo (BiH).

Udruženje „Metanoia“ djeluje s ciljem ukazivanja na problem stigmatizacije osoba sa psihosocijalnim poteškoćama pružajući drugačiji pogled na drugačija iskustva. Udruženje se bavi i društvenom afirmacijom osoba sa psihosocijalnim poteškoćama kroz edukaciju, istraživanja, umjetnost i podršku.

 • Stavljamo fokus na iskustva osobe a ne na njenu dijagnozu.
 • Zalažemo se za veću aktivnost, veća prava, veću uključenost i aktivnost osoba sa psihološkim poteškoćama.
 • To činimo kroz programe istupanja u javnost, podršku, aktivizaciju i angažman a sve u cilju informisanja javnosti i pružanja adekvatnih podataka o iskustvima iza psiholoških poteškoća i borbi.
 • Ističemo zajednički i timski rad, a ne ekskluzivitet neke struke, teorijskog ili psihoterapijskog pravca.
 • Nastojimo zbližiti osobe koje djeluju unutar polja mentalnog zdravlja i društvo u cjelini.
 • Želimo uključiti umjetnost u nauku i pružiti zajednički pogled na problematiku psihosocijalnih poteškoća.

Publikacije

Prijateljstvo je najbolji lijek: Vodič za osnivanje mreža podrške za mentalno zdravlje unutar zajednice (autor: Will Hall; prijevod: Udruženje “Metanoia” (2014); prijevod knjige organizovan u sklopu projekta “Grupe (samo) podrške za korisnike psihijatrijskih usluga”)

Bijes: Upravljanje eksplozivnom emocijom (autor: Theodor Itten; prijevod: Udruženje “Metanoia” (2013); prijevod knjige organizovan u sklopu projekta “U posjeti…Theodor Itten”)

Vodič za skidanje sa psihijatrijskih lijekova: Pristup smanjenja štete (autor: Will Hall; prijevod: Udruženje “Metanoia” (2012); prijevod knjige organizovan u sklopu projekta “Osluškivanje ludila”)

Drugi projekti

Glas ludila u eteru

„Glas ludila u eteru“ (GLE) je originalni  i samoodrživi projekat Udruženja „Metanoia“ čiji je cilj društvena inkluzija i poticanje ravnopravnosti osoba sa psihosocijalnim poteškoćama. GLE je radijska emisija koju vode, uređuju i čiji sadržaj kreiraju osobe koje su imale psihijatrijsko iskustvo i/ili koje imaju neku psihijatrijsku dijagnozu. Koordinator i idejni začetnik projekta je diplomirani psiholog Adi Hasanbašić. Pokrovitelj i ambasador dobre volje za emisiju je muzičar Manu Chao. Partnerski radio je Radio Nikosia iz Barcelone. Projekat je baziran na volonterskom radu članova Udruženja “Metanoia”.

Mreža emisija GLE postoji u Sarajevu (od 2013.godine; u saradnji sa eFM Studentskim radijem; emisija se emitira jednom mjesečno, svake treće srijede u 13:00h), Zagrebu (od 2010.godine; u saradnji sa Psihijatrijskom bolnicom „Sveti Ivan” Jankomir i Radio Studentom; emisija se emitira svakog ponedjeljka u 21:00h), Banja Luci (od 2013.godine; u saradnji sa Radio Balkanom i studentima Odsjeka za psihologiju u Banja Luci) i Beogradu (od 2014. godine; u saradnji sa Udruženjem Prostor i Radijem 202).

O uspješnosti projekta govori i činjenica da je produkcijska kuća Pro.ba 2013.godine za televizijsku kuću Al Jazeera Balkans, u sklopu serijala “Heroji svakodnevnice”, snimila dokumentarni film “Glas ludila u eteru” koji prati živote učesnika iz Sarajeva.

Za sve dodatne informacije posjetite FB stranice: Glas ludila u eteruGlas Ludila u Eteru – Banja Luka, Glas nas u etru ili pišite na: glas.ludila@gmail.com.

Program “U posjeti…”

Program „U posjeti…“ ima za cilj jednom godišnje organizovati predavanja i radionice poznatih svjetskih stručnjaka iz oblasti mentalnog zdravlja koji rade i promišljaju unutar polja mentalnog zdravlja, sa posebnim naglaskom na destigmatizaciju, društvenu afirmaciju i inkluziju osoba sa psihosocijalnim poteškoćama.

Udruženje „Metanoia“ je započelo sa ovim programom u septembru 2012. godine sprovedbom projekta „Osluškivanje ludila“, pod pokroviteljstvom Američke ambasade u Sarajevu. Prvi gost programa „U posjeti…“ je bio američki psihoterapeut Will Hall, kojem je i samom bila dijagnosticirana shizofrenija. Njegova posjeta Sarajevu je uključila trodnevni program predavanja, iskustvenih radionica i interaktivni intervju. O uspješnosti realizacije projekta govori brojka od preko 250 prisutnih osoba u tri dana realizacije istog te izuzetna medijska popraćenost. U sklopu gostovanja Willa Halla, članovi Udruženja „Metanoia“ su preveli „Vodič za skidanje sa psihijatrijskih lijekova: Pristup smanjenja štete“, autora W.Halla. Vodič je publikovan te je preko 400 primjeraka besplatno podijeljeno posjetiocima projekta te udruženjima i institucijama koja se bave problematikom mentalnog zdravlja.

Program „U posjeti…“ je nastavljen u septembru 2013.godine posjetom švicarskog psihologa i psihoterapeuta Theodora Ittena. Ukupno su realizovana dva predavanja na kojima je Theodor govorio o iskustvu i životnom putu psihoterapeuta, jedna iskustvena radionica na kojoj je predstavljen praktični primjer njegove filozofije suosjećanja i pomaganja osobama sa psihološkim poteškoćama te interaktivni intervju. U sklopu projekta realizovan je prevod i publikacija njegove knjige pod nazivom „Bijes: Upravljanje eksplozivnom emocijom“ („RAGE: Menaging an explosive emotion“). Autorska prava za pomenutu knjigu kao i autorstvo prevođenja knjige su povjereni Udruženju „Metanoia“ od strane autora. Do završetka projekta je besplatno distribuirano preko 400 primjeraka knjige pojedincima i ustanovama koji su direktno ili indirektno vezani za tematiku bijesa i mentalnog zdravlja. Projekat je bio pod pokroviteljstvom Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC).

U julu 2014. gosti projekta “U posjeti…”/ Psihoterapija suočavanja sa traumom su bili Theodor Itten (psihoanalitičar, klinički psiholog i tjelesni terapeut) i Evelin Gottwalz-Itten (KBT i sistemska porodična psihoterapeutkinja). Program je sadržao supervizijske susrete, individualne sesije sa klijentima, terapiju parova, iskustvene radionice, interaktivna predavanja, projekciju filma “Asylum” i interaktivni intervju.

„Filmske večeri sa Metanoiom“

Projekat „Filmske večeri sa Metanoiom“ je osmišljen kroz prikazivanje dokumentarnih filmova koji se tiču problematike mentalnog zdravlja, a potom diskusije i rasprave sa gostima/predavačima. Tokom filmskih večeri prikazuju se dokumentarni filmovi koji su manje poznati javnosti, a koji se bave pitanjima mentalnog zdravlja, alternativnim pristupima u radu sa osobama koje imaju psihosocijalne poteškoće, grupama samopomoći osoba sa psihijatrijskim dijagnozama i sl. Nakon svake projekcije filma se održava interaktivno predavanje koje vodi gost/predavač – osoba koja radi na polju mentalnog zdravlja ili na polju umjetnosti. Interaktivna predavanja imaju cilj da posjetioce upoznaju sa teorijsko–iskustvenim aspektom problematike mentalnog zdravlja iz ugla profesionalaca,kao i kreativnim načinima borbe protiv stigmatizacije, iz ugla umjetnosti.

Udruženje je 2013. godine realizovalo prve „Filmske večeri sa Metanoiom“. U ambijentu kultnog sarajevskog Kina „Bosna“ prikazala su se dva dokumentarna filma – “Healing Homes” i “Open Dialogue”. Realizovane su interaktivne diskusije sa dva gosta predavača – psihologom i psihoterapeutom Vladanom Bearom i radijskim voditeljem Zoranom Ćatićem.

Filmsko veče u Banja Luci je održano 2014.godine na temu mentalnog zdravlja a potom je uslijedila i panel diskusija. Prikazana su dva filma koja se bave problematikom mentalnog zdravlja i drugačijim pristupima u radu sa osobama koje imaju psihosocijalne poteškoće. Gosti su bili Adi Hasanbašić, psiholog i predsjednik Udruženja “Metanoia” i Igor Krnetić, psiholog, psihoterapeut i profesor na Filozofskom fakultetu u BL.

Kreativnost i psihologija: Umjetnica istražuje bipolarni poremećaj kroz strip
Udruženje “Metanoia” je, u saradnji sa Američkom ambasadom u Sarajevu, 2013.godine organiziralo interaktivno predavanje pod nazivom “Kreativnost i psihologija: Umjetnica istražuje bipolarni poremećaj kroz strip”, a gošća predavačica je bila Ellen Forney, strip umjetnica kojoj je 2000. godine dijagnosticiran bipolarni poremećaj. Ona je ovu dijagnozu stavila u fokus svog strip memoara pod nazivom “Marbles: Mania, Depression, Michelangelo, and Me”.

Grupe (samo)podrške

Projekat Grupe (samo)podrške/Peer Support Groups je pokrenut u maju 2015. godine, u saradnji sa fondacijom “Krila nade”. Projekt je namijenjen svima onima koji su spremni da dijele svoja iskustva i čuju iskustva drugih i odvijaće se kontinuirano svake sedmice. Učešće u grupama je besplatno i anonimno.  Grupe su mjesto dijeljenja, uzajamne podrške i interaktivnog učenja. Grupa ima i svoje facilitatore koji su ujedno i članovi grupe.

Druge aktivnosti

 • Učešće u projektu “Večeri psihologije” (27.05.2015.) na temu ”Putevi destigmatizacije: Mentalno zdravlje u zajednici”, u organizaciji Podružnice Društva psihologa FBiH.
 • Gostovanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu. Održana radionica Hearing Voices fenomen (29.04.2015.).
 • Gostovanje na Internacionalnom univerzitetu u Sarajevu u sklopu projekta Mind the Mind (20.12.2014.).
 • Gostovanje na Filozofskom fakultetu u Sarajevu (Odsjek za psihologiju), u sklopu projekta Mind the Mind (19.12.2014.).
 • Gostovanje u Beogradu (18.- 20.12.2013.), na poziv partnerskog Udruženja “Prostor”. Cilj ove posjete je bio predstaviti projekt radio emisije “Glas Ludila U Eteru” i razgovarati o mogućnostima da se započne sa ovom emisijom i u Beogradu. Bile su upriličene projekcije dva dokumentarna filma: film “LT 22 Radio La Colifata” te film “Glas ludila u eteru” koji je sniman za Al Jazeeru Balkan 2013.godine a koji prati priče sarajevskih učesnika spomenute emisije.
 • Gostovanje na Filozofskom fakultetu (Odsjek za psihologiju) u Beogradu se održalo u decembru 2013.godine.
 • Učešće u 1. EX katedri (Udruženje „Metanoia“ je 13.10.2012. godine, na poziv Udruženja studenata psihologije u Sarajevu „Sinapsa“, predstavilo svoj rad i aktivnosti studentima, te održali interaktivno predavanje sa studentima psihologije na temu „Antipsihijatrijski pogled na ludilo i normalnost“ u Art Kinu Kriterion.
 • Učešće u konferenciji “Mentalno zdravlje za sve: Dobra politika, bolja praksa, bolji ishodi“ (10. i 11.05.2012.) sa poster prezentacijom „Glas ludila u eteru“.
 • Članovi Udruženja gostuju na Filozofskom fakultetu u Banja Luci (Odsjek za psihologiju) posljednje 4 godine gdje drže studentima predavanja o mentalnom zdravlju u zajednici.
 • Adi Hasanbašić je 2013. godine, ispred Udruženja „Metanoia“, gostovao u Centru za mentalno zdravlje te u Udruženju građana „Zajedno“ gdje je upoznao korisnike, psihologe i ostalo osoblje sa ciljevima, projektima i misijom Udruženja.

Članovi Udruženja „Metanoia“ su prije zvanične registracije (april 2012. godine) djelovali kao neformalna grupa i kao takva proveli nekoliko aktivnosti:

 • Predsjednik Udruženja „Metanoia“ Adi Hasanbašić je dobitnik nagrade Fondacije „Farah Tahirbegović“ 09.04.2012. godine za svoju društvenu angažiranost na polju zaštite mentalnog zdravlja.
 • U Kinu Bosna u decembru 2010.godine smo organizovali jednodnevni promotivni program pod nazivom Ekstravagantna tijela: ekstravagantni umovi koji je kombinirao pogled  nauke i umjetnosti na pojam mentalnog zdravlja. Program se sastojao od razgovora sa gostima-predavačima i prikazivanja dva filma koja su se bavila istom problematikom. Gosti predavači su bili filozof Ugo Vlaisavljević, psihologinja Alma Pašalić, filmski kritičar Hrvoje Pukšec i Adi Hasanbašić, dipl. psiholog. Ovaj skup je bio jedinstven i po svemu  je dekonstruisao dotadašnju vrstu predavanja gdje je publika pasivna. Bilo je između 100 i 130 posjetitelja koji su se sa gostima predavačima upustili u interakciju i raspravu o temi. Filmovi koji su se prikazali su dokumentarni film  LT 22 Radio La Colifata i igrani film Family Life.
Translate »